събота, 4 юни 2011 г.

Часовникарят Бреге

Най-великият часовникар на всички времена се нарича Абрахам-Луи Бреге. Той е роден през 1747 година в швейцарския град Нюшател. И днес дори неговите нововъведения и революционни, особено за времето си, открития, се използват дори в най-престижните марки часовници реплики.

Първото изобретение на Бреге е автоматичният часовник. Той става много популярен сред парижани и може вечно да работи, стига да бъде навиван редовно.

Почитатели на марката ‘Бреге” с били крал Луи XVI и кралица Мария-Антоанета. За нея Бреге изработва плосък часовник, а механичната част и циферблатът са златни. Цифрите са гравирани на ръка и са от сребро. Кралицата не се разделя с часовника си, дори когато отива на ешафода.

След Френската революция Бреге започва да прави часовници със стрелки, разположени в центъра на циферблата. Той заменя римските цифри с арабски. Те заемат по-малко място и му дават възможност да постави други индикации като месец, година и ден от седмицата.

През 1810 година Бреге прави първият ръчен часовник. Това негово изобретение обаче, не се прием от съвремнниците му, защото било много авангардно - то явно е изпреварило времето си.

Бреге е богат човек, член на Френската академия на науките и носител на Ордена на Почетния легион. Умира през 1823 година. Наследява го синът му, който обаче не притежава качества на баща си и много скоро компанията им е застрашена от фалит.

След много превратности, през 1970 година марката става собственост на бижутерите Пиер и Жак Шоме. През 1997 година те отбелязват 250 години от рождението на Бреге.

Breguet Classique Grande Complication е един от легендарните часовници с марка Бреге. Той е изработен от платина и 12-каратово злато. Навива се на ръка, а на гърба му е гравирана рисунка на Слънчевата система. Предлага се и във вариант със скъпоценни камъни. Защитен е с три патента, а цената му е 347 100 долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар